Danas najčešća bolest zubi, koja zahvaća 90% populacije, bez obzira na starosnu dob ili spol je upravo KARIJES.
U širenju karijesa važnu ulogu ima oralna higijena, prehrana,  morfologija zuba, sastav zuba, razmaknutost zubi, količina i sastav sline te imunološka reaktivnost sline na karijesogene mikroorganizme.

Karijes počinje u obliku malih oštećenja cakline, koja potom zahvaćaju cijelu debljinu cakline, te prelaze na dentin. Dentin je manje tvrdoće od cakline, pa oštećenje kroz njega napreduje progresivno, te prelazi na unutarnju šupljinu zuba.
U ovoj fazi karijes je moguće sanirati kompozitnim ispunom čime se bavi restaurativna stomatologija.
Danas su amalgamski ispuni stvar prošlosti te se zub restaurira s estetskim biokompatibilnim materijalom koji se kemijski i mehanički veže za zub. Osim za izradu malih i srednjih ispuna, kompozitni materijali (tzv. bijele plombe) mogu nadomjestiti manje puknute djelove zuba te se njima u određnim slučajevima može korigirati oblik zuba.

Ukoliko karijes progredira do zubne pulpe (živca) idući korak je tzv. liječenje kanala zubnog korijena tj endodoncija.Endodoncijom se spriječava širenje infekcije u okolnu kost. Upaljeno tkivo se uklanja sterilnim strojnim i ručnim instrumentima,a kanal se ispire tekućinama za dezinfekciju. Nakon što se osigura sterilnost kanala, on se suši i puni bioinertnim materijalom.
Kako bismo pravilno odradili postupak lječenja koristimo i pomagala kao što su rendgenska slika i elektronski mjerač dubine kanala.


 

Početna (inicijalna) karijesna lezija

Duboki karijes (karijes profunda)

Upaljena pulpa s okolnim (periapeksnim) tkivomfaza3

Video će Vam malo više pojasniti o čemu se radi