Čišćenje i poliranje zubi

Pravilnim održavanjem higijene zubi možemo sačuvati svoje zube i produžiti im vijek. Pigmentacije iz hrane I pića često zaostaju na površini zuba, zubi s vremenom postaju sve žući, puni kamenca  i plaka, a time je u ustima sve više bakterija koje su štetne za zube i organizam u cijelosti. Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineraliziranjem plaka, tj. one tvrde bijele ili žute naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i gingive. Najčešće se mogu uočiti u području donjih prednjih zubi s unutarnje strane.
Profesionalno čišćenje i poliranje zubi preporučuje se obaviti dvaput godišnje bez obzira na to imaju li osobe nekakav problem ili ne.

Osobe koje imaju problema u smislu krvarenja desni, pojačanog nakupljanja zubnog plaka i kamenca, povlačenja desni ili pak obiteljsku sklonost parodontitisu trebaju s doktorom dentalne medicine napraviti individualni plan čišćenja.
Jedino tako se može spriječiti ili zaustaviti daljnji razvoj bolesti i posljedično gubitak zubi.

AIR FLOW® metoda profesionalnog čišćenja – pjeskarenje
Metoda koja uspješno otklanja sve pigmentacije s površina zuba te sprječava nastanak zubnog plaka, karijesa, gingivitisa i parodontitisa. Postupak podrazumjeva čišćenje zubi pomoću mlaza sitnih čestica natrijeva bikarbonata koje se raspršuju pomoću kontroliranog mlaza vode i komprimiranog zraka i tako uklanjaju zubni plak i pigmentacije. Postupak, ovisno o količini naslaga na zubima traje tridesetak minuta, a zubi su nakon njega sjajni i ispolirani te manje skloni ponovnom nakupljanju plaka i pigmentacija.

Izbjeljivanje zubi


Zubi se izbjeljuju gelovima na bazi hidrogen peroksida i karbamid peroksida. Ostali dodaci služe za bolju aplikaciju gela, poboljšavaju mu miris i sadrže tvari koje smanjuju zubnu osjetljivost (flour). Pripravci se međusobno razlikuju u koncentraciji karbamid peroksida koja ovisi o vrsti i načinu izbjeljivanja.

Prije izbjeljivanja  mora se obavezno odstraniti zubni kamenac i očistiti površina zuba od pigmenata koji dolaze iz hrane, pića, duhana itd. Već i ovaj postupak dovodi do male promijene boje zuba.
Optimalno izbjeljivanje zuba je za dvije do tri nijanse. Kod izrazito tamnih zuba izbjeljivanje je uspješnije. U svakom slučaju zubi će biti bjelji, ali pacijente treba upozoriti da je rezultat izbjeljivanja individualan. Završni izgled ovisi i o strukturi i građi zuba, početnoj boji zuba, navikama pacijenta i vrsti pripravka.

Rad prije

Rad poslije

 

 

Postupak koji se preporuča kada je zub promijenio boju zbog traume zuba ili neprikladnog prijašnjeg liječenja zubne pulpe ( “živca“ ) pri čemu je došlo do krvarenja u unutrašnjost zuba koje je uzrokovalo obojenje zuba. Unutarnjem izbjeljivanju  pristupa se tek kada  je korijenski kanal pravilno napunjen i izoliran od krune zuba. U kavitet na zubu se nanosi 25-30% vodikov peroksid, zub se zatvori i pacijent odlazi doma. Pripravak stoji u zubu tri-četiri uz redovite kontrole.

Na vanjsku površinu zuba nanosi se gel za izbjeljivanje pri čemu prodire kroz caklinu i izbjeljuje zub.
Postoji dva načina vanjskog izbjeljivanja: u ordinaciji (laserski ili Beyond lampom 35-40 % karbamid peroksid) ili kod kuće  (pomoću udlaga i 10-15% gela karbamid peroksida)

Ljuskice i non prep ljuskice


Predstavljaju tanki sloj materijala koji prekriva prednji dio zuba te mjenja boju, oblik, veličinu i duljinu postojećeg zuba.
Indikacije za izradu ljuskica su narušena estetika zuba, korekcija nedostataka kao što su boja ili dijastema među zubima te zaštita površine zuba od oštećenja.
Izrađuju se od bezmetalne keramike koja omogućava da ljuskice oponašaju prirodne zube i time postaju savršeno protetsko riješenje. One predstavljaju alternativu keramičkim krunicama i to upravo zbog preparacije zuba za ljuskicu, koji je puno pošteđniji nego kod preparacije za keramičku krunicu. Zahvat za izradu ljuskice traži malo anestezije ili se može izvesti i bez anestezije i može biti idealan odabir za promjenu izgleda prednjih zubi.
Prednosti ljuskica su osim minimalne redukcija zuba brušenjem – otprilike 0,5 mm, prirodan izgled jer bezmetalna keramika imitira caklinu prirodnog zuba i reflektira svjetlo na isti način i zato ljuska ima isti sjaj poput prirodnog zuba. One ne tamne te su biokompatibilne.

Potpune keramičke ljuskice, bez brušenja zuba danas je potpuno neinvazivna metodi korigiranja osmijeha. Među indikacije spada  zatvaranje dijastema (razmaka među zubima), produljenje i/ili proširenje kruna, preoblikovanje zuba, ispravljanje njihova položaja, popravljanje caklinskih defekata i promjena boje. Budući da nema preparacije, rad započinje uzimanjem otiska. Prethodno se prema potrebi može izraditi mock-up pomoću kojeg se prikazuje željeni ishod u danoj situaciji te se pacijentu omogućuje da stekne predodžbu o svom budućem izgledu.
Prednost “non-prep” ljuskica je neinvazivnost, dakle nema brušenja  zuba, nema bolova ni potrebe za anestezijom, što je pacijentima često vrlo važno. Sam tijek izrade vrlo je brz: potrebna su samo dva posjeta do gotovog rada – jedan za otisak i drugi za cementiranje. Važno je naglasiti da se  ljuskice se mogu ukloniti bez oštećenja pacijentovog zuba.


 

Rad prije

Rad poslije