Stomatološka disciplina koja se temelji na postupku ugradnje jednog ili više  implantanata tj titanskih nadomjestaka koji zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje. Titan je biokompatibilni materijal koje naš organizam prihvaća te se on s vremenom spaja (osteointegrira) s kosti. To je funkcionalno najbolja te vremenski najtrajnija tehnika kojom se uspješno nadomještaju zubi koji nedostaju. Ugradnjom implantanta osiguran je najbolji prijenos sila te se zaustavlja resorpcija kosti i povlačenje zubnog mesa na mjestu izgubljenog zuba.


Prije ugradnje implantanata postoje uvjeti koji moraju biti zadovoljeni, a temelje se na procijeni doktora dentalne medicine o tome postoji li na mjestu predviđenom za ugradnju dovoljna debljina i visina kosti. On svoju procjenu temelji na CBCT snimci tog područja, kao i na detaljnom pregledu potpornih struktura u ustima. Osim toga potencijalni kandidat treba imati dobru oralnu higijenu usne šupljine, a pušenje se ne preporuča zbog otežanog cijeljenja tkiva u prisutnosti nikotina.

Postupak je potpuno bezbolan jer se odvija uz upotrebu lokalnih anestetika. Nakon operacije pacijent nema velikih bolova, a ako se oteklina pojavi vrlo
je mala i neznatna te nestaje za 2-3 dana.Nakon ugradnje implantata slijedi
period osteointegracije koji je neophodan za stabilnost i trajnost
implantata, a može trajati od 3-6 mjeseci ovisno o primarnom
stabilitetu implantata i kvaliteti čeljusne kosti.

Nakon ugradnje implantanata potrebno je detaljno održavanje oralne higijene dok profesionalna čišćenja trebaju biti češća nego uobičajeno. Ugradnja implantata jedan je od najsigurnijih postupaka u dentalnoj medicini, s postotkom uspješnosti 85 – 95%.


1. faza- kirurška ugradnja implantata


2. faza- otvaranje implantata nakon osteointegracije te postava elemenata za formiranje gingive (proces traje 2-4 tjedna)


3.faza- uzimanje otiska i izrada protetskog rada


 

 

ALL-ON-4

Moderna revolucionarna tehnika kojom se nadomještaju nedostajeći zubi komplentnim mostom koji se sidri na 4 ili 6 implantanata. Klasične zubne proteze mogu biti nestabilne, bolne za nošnje i vrlo nepraktične za pacijenta. ALL ON 4 je nova implantološka metoda koja omogućava pacijentima bez zubi ili s zubnim protezama da u samo 24 sata dobiju savršen novi osmijeh i sigurnost s novim zubima. Specifičnost ovog zahvata je da se zubi jedne čeljusti fiksiraju na četiri implantata. Zbog posebne metode umetanja implantata ne treba nadograđivati kost, što je čest slučaj kod takvih zahvata Nakon operativnog zahvata i postave implantata slijedi period zacjeljivanja tijekom kojeg ćete imati privremenu protezu koja će Vam omogućiti nemsmetano funkcioniranje u poslovnom i društvenom životu. Po završetku perioda zacjeljivanja postavlja se konačni protetski most na implantate.

Rad prije

Rad poslije