Ekstrakcija zuba je najčešći oralno-kirurški zahvat. Razlozi koji dovode do vađenja zuba mogu biti opsežan karijes koji je zahvatio i većinu korijena zuba, uznapredovali parodontitis, opsežni upalni procesi na vrhu korijena zubi te impaktirani umnjaci. Postupak je potpuno bezbolan zahvaljujući lokalnoj anesteziji , dok način vađenja ovisi o samom slučaju, no većinom ne traje dugo. Nakon ekstrakcije zuba, bol se lako kontrolira analgeticima, a pacijent je obavezan doći na kontrolu.

Zubi su koji posljednji izrastu, najčešće između 18. i 30. godine , tzv. osmice, često izazivaju probleme, od boli prilikom nicanja zbog nedostatka prostora u čeljusti, do činjenice da se često brzo pokvare te nerijetko izazivaju upalu desni. Alveotomija, odnosno vađenje impaktiranog umnjaka, rutinski je operativni zahvat kojim se odstranjuje i dio okolne kosti kako bi se omogućio njegovo nesmetano izvlačenje.

Apikotomija je postupak u oralnoj kirurgiji kojim se uklanja vršak korijena zuba u svrhu uklanjanja patološke upale, granuloma ili ciste. Indikacije za resekciju korijena su onda kada dolazi do nakupljanja bakterija iz korijenskog kanala u periradikularno područje, a endodontski zahvati ne daju zadovoljavajuće rezultate te kada zbog postojanja metalnih nadogradnji I puknutih instrumenata nije moguće provesti endodontsko liječenje.