Parodontologija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi zdravljem zuba i potpornih tkiva koja ih okružuju, te bolestima i stanjima parodonta. Gingivitis je blagi oblik parodontne bolesti. Najčešće nastaje zbog dentobakterijskog plaka. Oboljelo zubno meso je crveno, otečeno i lako krvari (npr. prilikom četkanja zubi).Gingivitis se jednostavno liječi profesionalnom njegom u ordinaciji i primjenom poboljšanih higijenskih postupaka kod kuće. Neliječen gingivitis može napredovati u parodontis, znatno ozbiljniji i teži oblik parodontne bolesti.

Parodontitis je kronična upala koja zahvaća dublje strukture potpornog aparata zuba. Razaranjem kosti i vlakana, koji vežu zub za kost, stvaraju se džepovi puni bakterija, predstavljaju veliki rizik za trajni gubitak zuba.

Parodontološka terapija može se najjednostavnije podijeliti u tri faze:

Nakon mjerenja mnogih parametara i postavljanja dijagnoze slijedi inicijalna terapija koja se radi u lokalnoj anesteziji, u nekoliko posjeta. Inicijalna terapija uključuje struganje (kombinacija ručne i ultrazvučne tehnike, te laserske kiretaže i biostimulacije) svih bakterijskih naslaga sa površine korijena. Individualno se određuje i antibiotska terapija. Ona nije nužna i svakako se primjenjuje kada su bakterijske naslage mehanički uklonjene, jer bez toga su antibiotic bespomoćni.


Nakon toga slijede mjeseci potporne terapije (tzv. recall) koja zahtjeva predanu suradnju pacijenta, redovite dolaske na kontrolna čišćenja novonastalih zubnih naslaga, pažljivu oralnu higijenu prema uputama parodontologa, te praćenje oporavka parodontnih džepova oko zuba. Ponekad nije moguće iz prve postići optimalno cijeljenje jer su parodontne infekcije vrlo tvrdokorne te je potrebno ponavljati struganje i poliranje korijena.


Nakon reevaluacije stanja, svi problem koji nisu riješeni konzervativnim metodama, trebaju se riješiti su kirurškim zahvatima.