Izbjeljivanjem zubi mijenjamo boju zubi.. Međutim, promjena koja se postiže često nije trajna te je ponekad potrebno postupak ponoviti. Od komplikacija koje se pojavljuju trebamo spomenuti iritaciju gingive kod izbjeljivanja vitalnih zubi te prolaznu osjetljivost kod izbjeljivanja vitalnih zubi.
Dans postoje mnogi sustavi za izbjeljivanje sličnog sastava i djelovanja, ali za optimalan rezultat potrebna je suradnja pacijenta i doktora te ponašanje pacijenta nakon obavljenog postupka kako bi postignut efekt trajao što duže. Trajnost ovisi o navikama osobe, a među tim navikama nebi smjelo biti pušenje, ispijanje kave, crnog vina coca-cole i čaja najmanje dva tjedna nakon tretmana. Ono što se događa u praksi je da se boja osvježava s vremena na vrijeme nekim od jednostavnijih procesa izbjeljivanja.
Vrlo često se u svojoj praksi susrećemo sa mišljenjem kako je izbjeljivanje zubi štetno za zubna tkiva. Mnogo je znanstvenih radova napravljeno kako bi se utvrdila štetnost profesionalnog izbjeljivanja na različite strukture zuba. Zajednički zaključak je da profesionalno izbjeljivanje zubi ni na koji način nije štetno za zubna tkiva. Današnja  sredstva za izbjeljivanje u sebi sadrže visoke koncentracije fluora, pa zubi nakon izbjeljivanja postaju otporniji na karijes zbog bolje remineraliziranosti.